Creació de contactes en Odoo

CREAR CONTACTES ODOO

Una de les tasques més importants en qualsevol ERP és la creació dels clients, proveïdors, etc… Odoo agrupa tots aquests conceptes en un de sol: Contactes. I en la mateixa fitxa del contacte aclarim si es un venedor, un client, un proveïdor, o el que sigui, o pot ser diverses coses alhora. Per exemple podem tenir un client que alhora sigui un proveïdor, o inclús un proveïdor de matèries primeres que fa de venedor del producte final que nosaltres fabriquem.

Per accedir als contactes hem d’anar a l’opció de contacte del menú superior, i ens apareixeran tots els contactes que tenim a l’empresa:

Captura de 2016-03-02 17:47:06

Per editar-ne un, fem un clic al client que volem editar i si en tenim molts podem fer una cerca en el camp de la part superior dreta.

Per crear un contacte nou simplement fem un clic al botó crear de la part superior dreta i ens apareix la pantalla de creació de contactes:

Captura de 2016-03-03 13:03:55

Hem de destacar que les opcions de la fitxa del contacte poden variar en funció dels mòduls instal·lats a Odoo.

Individual o Companyia: Amb aquesta selecció triarem si estem parlant d’una persona física, ja sigui un autònom, venedor, treballador propi, etc, o una empresa jurídica.

Nom: Nom de la persona o de la companyia en qüestió. Aquest nom serà el nom fiscal en cas de client o proveïdor.

Companyia: En cas de tenir seleccionada la opció individual ens deixarà elegir a quina empresa pertany aquesta persona individual. En el cas que no elegim cap companyia aleshores Odoo considerarà aquesta persona com un autònom. En canvi si assignem una companyia que no sigui la nostra pròpia, considerarà aquesta persona com a un contacte de la companyia. Si elegim la nostra empresa, o alguna de les nostres empreses en cas de multi-empresa, considerarà aquest contacte com un venedor o treballador de la nostra empresa.

Adreça: Posarem les dades de l’adreça física del contacte. Destacar el camp Estat que pot ser molt versàtil i adaptable als nostres interessos en funció del àmbit on operem. Per exemple podrem posar la comarca si treballem en un àmbit més reduït o podrem posar la Comunitat Autònoma si treballem en un àmbit Estatal.

Idioma: Es important seleccionar correctament l’idioma, ja que serà el que tindrà efecte tan en les impressions dels documents, com a l’idioma a visualitzar en la interfície de l’usuari.

Etiquetes: Ens permet etiquetar lliurement al contacte. Ens pot ser útil alhora de filtrar llistats on hi apareguin contactes. Per exemple clients i/o proveïdors relacionats amb un producte o servei concret.

Captura de 2016-03-03 13:37:20

Imatge: Podrem assignar una imatge al contacte passant el ratolí per sobre la imatge de la persona i ens apareixerà una franja amb dues icones. Una brossa per esborrar la imatge i un llapis per elegir una imatge del nostre disc dur.

En la part inferior de la fitxa de contactes, apareixen més opcions i inclús algunes d’específiques en funció dels mòduls instal·lat o de la configuració elegida. Anem a repassar els més importants:

Contactes i direccions:

En aquest apartat podrem crear Contactes relacionats de l’empresa o autònom, per exemple les dades del comptable d’una empresa. Destacar que es el mateix crear un contacte individual i assignar-lo a una companyia, que crear una companyia i crear aquests contactes relacionats.

Captura de 2016-03-03 13:45:26

Fixeu-vos que en aquest aparta també podrem crear adreces d’enviament i de facturació diferents per al mateix contacte. Per exemple en el cas d’empreses que tinguin les oficines i el magatzem en llocs físicament separats.

Captura de 2016-03-03 15:32:41

Notes Internes:

En aquest camp escriurem qualsevol anotació que vulguem fer en referència al contacte. És un camp que no serà visible pel contacte.

Captura de 2016-03-04 15:57:02

Vendes i Compres:

Captura de 2016-03-04 16:01:43

Captura de 2016-03-04 16:19:18

En aquest apartat elegirem si és un client o és un proveïdor o ambdues coses fent un clic en la casella corresponent. Igualment assignarem el comercial o venedor en el cas que sigui un client. Ens permet també l’assignació d’un codi intern. Des d’aquesta pantalla, també podem crear comptes bancaris o targetes de crèdit assignades a aquest client. Per accedir-hi farem un clic al que correspongui.

Captura de 2016-03-04 16:23:56

En aquests camps posarem les dades del numero de compte i el nom del banc al qual pertany el compte. Aquest compte ja quedarà assignat a aquell contacte.

Comptabilitat:

Captura de 2016-03-04 16:33:27

En aquesta pantalla configurarem els terminis de pagament en funció de si es un proveïdor o un client. També posarem la posició fiscal, aquí podrem triar sobre uns quants (agrari, retenció, etc.) encara que el més normal és el règim general.

El TIN o NIF és el nombre fiscal del contacte. En Odoo aquest nombre s’entra en format europeu, és a dir el número fiscal que estem acostumats habitualment mes un prefix que consta de les dues lletres majúscules amb el codi del país. Per exemple el TIN de Batista10 quedaria: ES78078933M . Aquest camp és auto-verificable i ens informarà de si hi ha algun error en l’entrada del numero.

Els comptes a cobrar i a pagar seran els codis comptables de client i proveïdor respectivament. Habitualment el codi comptable de client és un 43000000 i el del proveïdor pot variar entre un codi 40000000 en el cas d’un proveïdor de mercaderies, de matèries primeres, o de serveis que després revenem, o un codi 41000000 en el cas d’un creditor per prestació de serveis, o sigui un proveïdor de materials o serveis per a consum de la pròpia empresa, i que no són repercutibles directament en la venda al client.

Atenció:

Tot i això en aquest apartat recomanem que en cas de dubte consulteu al vostre assessor fiscal per utilitzar els codis correctes.

Un pensament sobre “Creació de contactes en Odoo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.